Wednesday, 10 August 2016

PENGALAMAN MENGHADIRI SEMINAR PEMATUHAN PERATURAN-PERATURAN KUALITI ALAM SEKELILING DAN PEMATUHAN KENDIRI

Assalamualaikum

Hari ni saya just nak share pengalaman saya join Seminar Pematuhan Peraturan-Peraturan Kualiti-Kualiti Alam Sekeliling (Buangan Terjadual)  2005 Dan Pematuhan Kendiri.  Panjangnya nama seminar kan hihihi....

Actually  ini minat dan kecenderungan saya dalam kerjaya selepas bidang Safety.  Sapa yang memang involve dengan pengurusan buangan terjadual mesti familiar dengan training2 yang macam ni. Seminar ni dikelolakan oleh Jabatan Alam Sekitar Negeri Selangor.  Dalam banyak2 Jabatan kerajaan JAS la yang paling mudah nak dihubungi dan sentiasa bersedia nak bantu pihak industri. Memang sangat friendly.

Sapa pernah dengar tentang Pematuhan Kendiri atau Guided Self Regulations?  Actually  Pematuhan Kendiri ni lebih kepada mencapai pematuhan undang-undang sepenuhnya oleh industry player itu sendiri.  Maksudnya diorang nak cuba apply satu konsep di mana pihak industri perlu mematuhi semua peraturan yang ditetapkan tanpa perlu pegawai JAS datang buat pemeriksaan.  Kiranya lebih kurang macam tanggungjawab untuk menjaga alam sekitar ditanggung oleh pihak Industri la uhuhu... Tanggungjawab makin besar la nampaknya.

Antara pengisian seminar hari ni lebih kepada review balik tentang peraturan2 berkaitan pengurusan buangan terjadual, penerangan tentang peraturan kendiri (guided self regulations, cleaner production dan banyak lagi). Speaker yang dijemput pun sangat berpengalaman.

Dan yang paling saya suka sebenarnya pemilihan venue seminar ni iaitu di Concorde Hotel Shah Alam.  Tau x kenapa saya suka Concorde Hotel? Antara sebabnya ialah makanan dia memang sedap hihihi... Maaf la takdan nak snap gambar makanan tadi hahaaha...  Yang kedua saya suka dengan fasiliti tempat solat dia. Takde la tersorok nun jauh di parking bay. Selesa untuk muslimah solat.  Yang ketiga ofkos sebab lokasi hotel tak jauh sangat dari rumah. Takde la meraba cari tempat hihihi....

Itu jela yang saya nak share dengan korang semua hari ni.  Pada sesapa yang terlibat dalam Pengurusan Alam sekitar especially Pengurusan Buangan Terjadual rajin2 la jenguk website www.doe.gov.my sebab diorang kerap jugak buat training atau seminar yang sesuai untuk golongan macam kita.

Sekian laporan secara langsung dari Concorde Hotel Shah Alam.
Location: Shah Alam, Malaysia

0 comments:

Post a Comment

Follow by Email

Copyright © Mama Ashraf.blogspot.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com