Saturday, July 22, 2017

KENAPA PERLU BERPANTANG DENGAN SEMPURNA?

by , in

Saya selalu dengar cerita sahabat-sahabat yang bagitau badan dah mula sengal-sengal akibat tak berpantang dengan betul.  Ada banyak kekangan yang terpaksa dilalui saat dalam pantang. Ada yang dalam pantang pun takde pilihan lain sebab terpaksa jugak jaga anak-anak yang lain. Yang sedihnya ada jugak sesetengah orang ambil mudah bab berpantang. kuno katanya uhuhu....  


Kenapa Penting Berpantang dengan Sempurna? 


Cuba saudara saudari bayangkan 9 bulan mengandung dengan keadaan perut yang membesar berkali ganda, bebanan pada kaki yang berlebihan, hormon tak menentu dan macam-macam lagi. Jadi dalam tempoh berpantang adalah masa yang terbaik untuk bantu tubuh badan kita seorang ibu untuk kembali ke bentuk asal secara semulajadi. Berapa banyak yang dah longgar, angin dah masuk ke segenap ruang urat dan rongga badan. 

Berpantang sebenarnya sangat-sangat penting untuk proses pemulihan tubuh badan dan emosi ibu. Selalunya ibu berpantang bagi tempoh 44 hari. Ada juga yang melanjutkan sehingga 100 hari untuk tidak bersama suami demi kebaikan jangka masa panjang.

Berpantang juga harus lah dengan memberi ruang ibu bersalin merehatkan diri, mengurangkan pergerakan yang tidak perlu, makan makanan yang bersesuaian sahaja,dan pakai pakaian yang longgar serta sentiasa berstokin. Makanan yang berminyak wajib dielakkan sekurang-kurangnya selama 2 minggu pertama berpantang.


Ada sesetengah ibu mengalami banyak komplikasi ketika melahirkan anak seperti uraf saraf tegang la, banyak tumpah darah la, bayi kuning, kejang kaki yang teruk, bersalin secara pembedahan dan banyak lagi. Jadinya bila selesai proses melahirkan anak badan ibu sangat-sangat lemah. Emosi jadi sangat fragile. Jadi jika orang disekeliling abaikan penjagaan ibu dalam pantang apa akan jadi pada emosi mereka? Jangan sampai kena bentan dik non. Sangat menyeksakan bentan ni. Nak tahu baca link bawah ni.


Apa Yang Patut Suami atau Ibu Bapa lakukan? 


1) Bantu la mereka berpantang dengan sebaiknya. 
2) Sensitif la dengan perubahan emosi mereka.  Jaga pertuturan
3) Ringankan tangan untuk menolong menjaga bayi dan anak2 yang lain untuk bagi ruang isteri berehat
4) Cari bidan atau tukang urut bagi memperbetulkan urat, lenguh2 badan si isteri.   5) Jaga pemakanan mereka.  Jangan makan sebarangan depan mereka
6) Sediakan lah makanan tambahan untuk bantu badan mereka pulih seperti sediakala.

Hadiahkan set berpantang Shaklee buat isteri supaya mereka boleh sembuh dengan cepat dan sempurna. Set berpantang Shaklee bantu dalaman mereka cepat sembuh dan mengembalikan tenaga mereka walaupun terpaksa berjaga malam.  Ingat tau bila badan sihat, emosi turut jadi ok dan susu badan In Sha Allah melimpah ruah untuk bayi anda. Sayangi lah isteri anda ๐Ÿ˜Š


Umi Kalsom.
Pengedar Shaklee Puchong
Call/PM/Whatsapp 017.4997159
Cod : Puchong,  Putra Height, Saujana Utama, Saujana Puchong, Bandar Puteri



Saturday, July 08, 2017

VITAMIN UNTUK KURUS,MINDA SIHAT DAN ELAK NYANYUK

by , in
Tau tak Lecithin Shaklee bukan saja bagus untuk kuruskan tapi ia juga membantu mengasah minda yang sihat dan mengelakkan nyanyuk? Haaa... Tak tau kan... Meh baca meh.


APA FUNGSI LECITHIN ?


● lecithin adalah pengemulsi semulajadi yang bertindak dengan cara melekat pada lemak dalam darah seterusnya mengapung dan mengelakkan dari lemak degil tersebut melekat pada dinding membran.

APA KANDUNGAN LECITHIN ?


● lecithin Shaklee mengandungi sumber semulajadi daripada kekacang soya di mana setiap kapsul mengandungi 520mg lecithin soya termasuk 80mg kolina dan 48mg inositol
● lecithin yang dirembeskan oleh tubuh akan menghasilkan acetyl-kolin, inositol, fosforus dan lemak tak tepu

APA FUNGSI KOLINA ?


● kolina penting dalam diet harian kerana fungsinya menyokong kesihatan otak, hati, kardiovaskular dan pembiakan
● kolina adalah suatu komponen neuropenghantar asetilkolina yang terlibat dalam penghantaran mesej kepada otak dan sistem saraf
● maknanya selain untuk menghapuskan lemak degil, kolestrol dalam badan, Lecithin juga boleh membantu otak kita berfungsi dengan cerdas tau.

Haaa... Nampak tak kebaikan Lecithin sangat hebat kan?so apa tunggu lagi??? Takkan nak biarkan orang lain saja yang rasai kebaikan Lecithin?


Boleh hubungi 017.4997159 samada melalui message atau whatsapp. Penghantaran dibuat secara cod kepada mereka yang berada di sekitar Puchong dan kawasan yang berdekatan.

Untuk tahu cara makan Lecithin untuk kuruskan badan klik Cara Makan Lecithin Untuk Kuruskan Badan

Friday, July 07, 2017

KENAPA PILIH SHAKLEE DALAM BANYAK-BANYAK PRODUK LAIN?

by , in
Kenapa pilih SHAKLEE dlm byk2 produk?

1.Saya pilih first sekali sbb ianya berkesan pada saya dan family.Ye sy adalah pengguna tegar Shaklee.Namakan produk Shaklee mane yg sy tak pernah cube.. kebykan da sy cuba.. dan kesannya mmg superb.Saya suka saya suka.

2.Niat pd mulenya bukan nk menjual pun lebih kepada nk BERKONGSI kebaikan sebenarnya.nak org sekeliling kenalan hidup sihat. Produk superb mestilah dikongsi bersama kan..

3.Tup2 bile berkongsi ade yg nk buat  pembelian..dan dari situ la bermulanya saya menjadi seorang PENGEDAR PRODUK. Alhamdulillah sehingga kini masih setia masih seronok berkongsi kebaikan bersama anda semua.

4.yg bestnya jual Shaklee nie sbb die boleh buat secara online jer takyah ade premis/kedai... modal yg kecil (sekadar yuran keahlian ) ..takyah nk urus stok (sy tk pernah beli stok byk)..takyah nk urus pekerja (semua pihak Shaklee yg uruskan)
Bisnes sy nie sekadar memerlukan sy berkongsi kebaikan je... simple as that.

Nak jugak jadikan Shaklee satu kerjaya? Meh hubungi saya segera.

Nampak tak yuran HANYA RM69???? Nak join ahli percuma????? Boleh saja. Cepat hubungi saya. Saya akan terangkan caranya ๐Ÿ˜‰. Selamat berhari raya korang. Makan jangan banyak sangat ya. Stay healthy but happy okey ๐Ÿ˜‰
Sunday, July 02, 2017

KELEBIHAN B COMPLEX BRAND INI YANG TAK ADA PADA BRAND LAIN

by , in
Pengguna sekarang makin bijak. Kalau dulu pengguna tak fikir panjang dah bila nak beli apa-apa suplemen atau orang panggil makanan tambahan. Sebut ja vitamin nak yang murah ja. Selamat atau tak bukan jadi faktor utama.


Sekarang keadaan dah jauh lebih berubah. B Complex contohnya makin ramai dah tahu betapa berbezanya brand Shaklee berbanding brand lain. Kalau korang nak tahu para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semulajadi yang pertama di dunia dengan kadar keboleh serapan (bioavailability) yang sangat tinggi dan berkualiti. Ini kerana asid folik yang semulajadi tidak mudah diserap oleh badan dan hampir 99% asid folik yang ada di pasaran bersifat sintetik. 


B Complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B termasuklah 100% biotin dan asid folik.. Kesemua 8 komponen ini wajib ada pada vitamin B Komplex untuk dapatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna. Cuba korang tengok botol B Complex yang korang tengah makan sekarang.Ada tak 8 kompenen penting iaitu B1, B2, B3, B5, B6,B12,Asid folik dan biotin?



Dan jangan tak tahu vitamin B adalah vitamin larut air. Bila ada lebihan badan kita takkan simpan vitamin B. Ia akan disingkirkan melalui sistem pencernaan. Sebab itu lah sangat penting mengambil vitamin B Complex setiap hari. SILA ELAKKAN PENGAMBILAN B COMPLEX YANG MENAWARKAN RUMUSAN LARUT AIR (Sustained Release).


MANFAAT UTAMA B COMPLEX













BAGAIMANA MEMILIH B COMPLEX YANG BAIK?

  1. Mengandungi kesemua 8 vitamin iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12,Asid Folik dan Biotin.
  2. Harus mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin
  3. Pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B23, B3 dan B12 tidak terlalu besar
  4. Elakkan pengambilan B Complex yang menawarkan rumusan larut air (sustain released)

Untuk baca entry berkaitan kebaikan B Complex sila klik di bawah ini;



Jika korang teringin nak beli B Complex Shaklee yang serba lengkap ni jangan segan silu untuk hubungi saya di 0174997159 samada melalui whatsapp,sms atau boleh juga email ke umie5@gmail.com. 

Umi Kalsom
017 4997159
Pengedar Shaklee Di Puchong
COD Area : Puchong, Bandar Kinrara, Saujana Putra, Putra Height, Shah Alam
FB : Umi Kalsom Awang Hat
FB Page : Kekal Sihat Selalu
Instagram : www.instagram.com/@umikalsomawanghat

Saturday, July 01, 2017

RAWATAN SEMULAJADI UNTUK ANAK DEMAM, BATUK, KAHAK & SELSEMA TANPA UBAT

by , in

Assalamualaikum. Cuaca sekarang sangat panas jika dibandingkan dengan dahulu. Dah lama tak hujan sehingga anak pun selalu jatuh sakit terutama sekali demam. Ibu mesti risaukan kalau anak demam? Tapi, kalau nak bagi makan ubat, tak baik pula untuk organ dalaman anak kita yang belum matang itu. Jadi, eloklah kita cari cara tradisional untuk merawat demam anak kita. Info ini saya copy dan paste. Nak bagi kredit taktau plak pemilik sebenarnya. Saya mohon izin panjangkan ilmu ini untuk manfaat kita bersama.

 ๐Ÿ‹๐Ÿ‹๐Ÿ‹๐Ÿ‹๐Ÿ‹๐Ÿ‹๐Ÿ‹๐Ÿ‹๐Ÿ‹๐Ÿ‹๐Ÿ‹๐Ÿ‹๐Ÿ‹๐Ÿ‹๐Ÿ‹

Salah satu cara nak turunkan suhu badan anak adalah dengan menggunakan lemon. Ini kerana lemon membantu untuk menurunkan suhu badan yang panas dengan cepat.

Cara nak  buat pun senang sahaja. Bahan-bahan yang kita perlukan hanyalah lemon dan air. Lemon boleh dihiris mahupun diperah untuk mengambil jusnya.

1) Air perahan lemon + air (Nisbah 1:1)
– Perah lemon ke dalam mangkuk dan campurkan dengan air.
– Masukkan ke dalam botol spray dan semburkan di kepala anak kita supaya sentiasa basah. Boleh juga di rendam dengan kain dan diletakkan di kepala si manja.

2) Rendam sarung kaki (stokin)
Selain itu, basahkan sarung kaki anak di dalam campuran air lemon sekejap.Angkat sarung kaki, perah seidikit.Pakaikan sarung kaki kepada anak pada waktu malam.

3) Hirisan lemon
– hiriskan lemon dan lekatkan di tapak kaki mereka dan selotapekan lemon itu supaya tak tanggal
– Spray kan kaki dan kepala si manja dengan air perahan lemon juga supaya kaki mereka sentiasa basah. In sya Allah cepatlah turunnya suhu yang panas tu.

4) Mandian lemon
1- Penuhkan bekas mandian bayi dengan air suam
2- Potong 1-3 biji lemon dan letakkan di dalam air
3- Biarkan lemon terendam di dalam air selama 2 minit
4- Siap boleh mandikan bayi anda

Selamat beramal dan jangan lupa SHARE