Monday, 20 March 2017

BERJAYA HAMIL SELEPAS PENANTIAN SELAMA 10 TAHUN

Assalamualaikum

Saya Daud Mohamad. Berumur 33 tahun, telah berkahwin 11 tahun yang lalu dan dikurniakan seorang anak kini berumur 10 tahun.

Setiap kali berjumpa dengan adik beradik dan saudara mara. Soalan yang pertama ditanya mesti soal anak. Bila lagi nak tambah anak? Takkan sorang je? Merancang ke?

Fuh sabar jela yang tanya tu tak fikir langsung perasaan orang. Kesian kat isteri saya jadi stress bila orang tanya macam tu. Kadang-kadang yang tanya tu tak tengok batang hidung sendiri. Sebab ada yang tanya tu anak dia sendiri dah lama kahwin tapi masih belum dikurniakan anak. Emm tak tau nak cakap apa kan.

Jawapan yang biasa saya berikan “belum ada rezeki lagi dan Allah sebaik-baik perancang” Saya dan isteri dah buat pemeriksaan doktor masing-masing tiada masalah.

Sebelum ni isteri makan produk Shaklee tak konsisten. Alhamdulillah sejak saya suruh wife minum Vivix konsisten selama sebulan lebih dan saya juga turut minum sekali. Akhirnya wife saya berjaya hamil setelah 10 tahun menunggu. Masa wife kata period tak datang lagi terus dia suruh saya beli pregnancy test. Alhamdulillah positif asbab minum Vivix dan semuanya dengan Izin Allah juga.

Berkat kesabaran dan doa yang tak pernah putus. InsyaAllah kami bakal menimang cahaya mata yang kedua pada bulan Julai 2017 nanti. Kini kandungan isteri saya dah 4 bulan lebih. Moga segalanya dipermudahkan.



Bagi mereka yang belum dikurniakan anak. Cubalah Vivix sebagai ikhtiar. Vivix ni berfungsi untuk memperbaiki sel-sel tubuh kita yang rosak akibat dari pemakanan yang tak seimbang, radikal bebas dan gaya hidup yang tidak sihat. InsyaAllah apabila sel-sel tubuh kita elok, kesihatan kita bertambah baik. Dan pengambilan Vivix dapat membantu meningkatkan kesihatan kita secara menyeluruh.

Kredit : Daud Mohamed

Untuk dapatkan Vivix secara atas talian sila klik Vivix Shaklee. Jika ingin mendapatkan secara personal boleh hubungi saya Umi Kalsom di talian 017.4997159. Segala konsultasi selepas belian akan diberikan secara percuma.

Sunday, 19 March 2017

KENAPA ESP SOYA BERBEZA DENGAN SOYA BRAND LAIN?

Sangat banyak sebenarnya kelebihan ESP ni. Antara yang buat saya tertarik menarik kau memang kebom ialah sumber soya untuk buat ESP. Bayangkan dari 30kg soya non - GMO (non genetically modified organism) dicompress menjadi serbuk soya yang beratnya cuma 850g 😱😱😱.


Cara proses pula guna suhu yang sangat rendah. Sebab apa?sebab nak mengekalkan protin, insoflavones yang ada dalam soya. Kalau proses bawah api gedabak punya besaq apa yang tinggai????


Ok la nak bandingkan dengan air soya kat pasar malam? gak-agak macam mana cara penghasilan air soya?kalau guna suhu yang rendah agak2 jadi dak air soya sedap macam kita selalu minum? Agak2 soya tu sendiri tanam kat mana? Haaa.... Banyak persoalan kat situ kan... Sama jugak dengan soya kotak pun. Khasiatnya sangat jauh kalau nak compare dengan soya ESP.


Lagi satu mesti ramai yang cakap sifat soya kat berasid. So selamat ka minum soya ESP? Ini lagi satu keistimewaan ESP sebab ada kalsium dalam setiap tong ESP yang bantu mengurangkan keasidan kacang soya. Nampak??? Sebab itu orang yang ada gastrik takde hal malah digalakkan minum ESP nih.



Sebab itu lah ESP susu soya kegemaran saya sejak 2014 sampai sekarang. La ni saya minum sebagai penggalak susu aka #milkbooster saya plak hihihihi... Jangan tak tahu kalau minum ESP nih 2 jam sebelum tidur memang confirm dapat kualiti tidur yang best sebab anak kenyang tak hengat. Susu badan jadi pekat dan likat gitu. So dia kurang bangun malam hihihi... Bijak tak saya?


Meh try. Campurkan 2 sudu ESP dan Fresh Milk Kurma. Saya tambah air suam sket sbb tak minum sejuk2. Rasanya walaweh..... Sedap bangat. Lemak2 berkrim disukai ramai. Hasilnya susu jadi lebih pekat dan banyak 😍😍😍.


Haa... Takkan baca ja????meh cuba sebelum stok abih lagi. Laku keras tau Dah 2 kali habis stok satu Malaysia. Cepat place your order sebelum anda gigit jari hihihi.....


Umi Kalsom
017-499 7159
Pengedar Shaklee Puchong

Cod Area : Puchong, Putra Height, Putra Perdana dan Saujana Puchong

Saturday, 11 March 2017

KULIT TAK KUSAM LAGI LIANG ROMA MAKIN MENGECIL

Assalamualaikum W.B.T dan salam sejahtera. Nama saya Irdayati binti Abdul Air. Saya berusia 36 tahun (2017). Saya merupakan seorang bekas konsultant perancang bandar dan desa.

Kerjaya saya memerlukan saya kerap pergi outstation; sama ada untuk menghadiri mesyuarat ataupun melawat tapak projek. Ada kalanya sehingga berhari-hari saya perlu melakukan pemeriksaan tapak. Apabila berada di tapak projek, kebiasaannya saya akan terdedah kepada cahaya matahari secara langsung. Tidak kiralah sama ada sewaktu dalam perjalanan mahupun sewaktu membuat survey di tapak projek. Sehinggakan kulit saya menjadi berminyak, timbul blackheads dan whiteheads serta kusam akibat sunburn. Paling sedih apabila saya buka tudung, garis belak seperti ‘sempadan’ amat jelas ketara di bahagian pipi & pelipis saya. Macam nak nangis rasanya bila tengok.

Saya jenis yang sangat memilih dalam produk skincare. Takut sangat nak cuba sembarangan; takut ada bahan berbahaya di dalamnya. Sebelum berkenalan dengan Nutriwhite Shaklee, saya pernah mencuba satu jenama yang dijual di kedai butik khas untuk kecantikan dan wangian yang berasaskan bahan semulajadi. Katanya, produk skincare mereka mampu mengurangkan sunburn dan mengurangkan masalah kulit berminyak saya. Ternyata tidak! Malah, kulit saya jadi semakin berminyak sehingga kelihatan berkilat seperti cermin terutamanya di waktu pagi sewaktu bangun dari tidur.

Setelah setahun saya mengamalkan ESP dalam rutin harian saya (untuk penyusuan bayi), saya perasan yang kulit saya menjadi lebih cerah sekata dan gebu. Pada waktu itu, terbuka pintu hati saya untuk mencuba produk Nutriwhite yg dikatakan direka khas untuk kulit orang Asia. Saya bermula dengan Gentle Deep Foaming Cleanser. Kemudian, setiap bulan saya beli satu-persatu pula Spot Whitening Treatment, Ultimate Protection Whitening Lotion, Soothing Radiance Whitening Softener, Gentle Action Makeup Remover; dan yang terkini saya beli Overnight Renewal Whitening Cream.

Seriusnya, saya sangat-sangat berpuas hati. Kulit saya yang dulu mudah sunburn tetapi lambat untuk pulih kembali, kini dah tak mudah sunburn lagi! Dah takde dah garis belak di pipi dan pelipis saya. Malah, Makeup Remover telah berjaya membebaskan liang pori saya dari tersumbat oleh blackheads dan whiteheads! Untuk kesan yang lebih mantap, saya tambah pula ambil Shaklee Collagen Powder yang berjaya menjadikan liang pori saya mengecil!



Terima kasih Nutriwhite Shaklee kerana telah menjadi ASBAB TERBAIK untuk saya mendapat kulit yang diidamkan. Sampai orang gelarkan saya ‘Kakak Cantik’! Awww!

Kredit : Supermom Shaklee Story

Amacam teruja tak baca kisah sis cantik ni? Haaa.... Kalau nak cantik secara sihat kena lah jaga kesihatan dalaman supaya terpancar ke wajah. Gitu 😉😉😉.

Teringin nak try la tu hihihi... Boleh ja hubungi umie untuk order ya.  Hubungi 017.4997159. Better late than never.  Dan umie nak pesan make sure korang jangan makan suplemen sebarangan tau. Pastikan produk tersebut selamat untuk jangka masa pendek dan panjang. Kalau rasa was-was consume ja Shaklee yang ada #landmarkstudy yang diiktiraf.

Klik di sini #landmarkstudyshaklee part 1
                #landmarkstudypart 2

Friday, 10 March 2017

BAGAIMANA NAK BUAT BUKU TABUNG HAJI BARU JIKA HILANG?

Assalamualaikum semua.

Sejak masuk kerja balik lepas berpantang asyik memunggah almari kat bilik cari buku Tabung haji. Nak dekat sebulan jugak la proses mencari. Tengok dalam beg yang selama ni dok simpan segala jenis buku bank pun takde.

Akhirnya minggu lepas saya give up jugak. Terpaksa juga buat buku tabung haji yang baru uhuhuhu.... Nasib badan la tak simpan elok-elok (muka sedih sambil pandang kasut sob3x...)
Hari isnin lepas saya dah selamat buat buku tabung haji yang baru hihihihi.... lawa tau buku yang baru ni. Tak rugi hilang sebab dapat yang lagi lawa...cer tengok gambar kat bawah ni. Cantik kan? 

Hari ni saya nak share dengan korang bagaimana nak buat buku tabung haji baru jika hilang...
Caranya mudah ja. Takyah angkat sumpah bagai hahahha....Sebelum pergi pejabat Tabung Haji PASTIKAN KORANG BAWAK SEKEPING SALINAN KAD PENGENALAN. Yang ni super duper wajib. Pastu jangan lupa bawak kad pengenalan original plak hahahahha... Kalau tak bawak lah suploh keping yang salinan pun korang takleh buat buku baru. 

Pastu korang pergi kat kaunter yang amik nombor tu cakap kata nak buat buku baru sebab hilang. Dia akan bagi korang isi satu borang kehilangan (rujuk gambar kat bawah ni). Korang isilah selengkapnya ya. Kalau tak ingat nombor akaun pun takde masalah sebab diorang boleh trace kan. Kalau korang belum pernah buat penamaan memang Tabung Haji akan suruh korang isi. Nak kemaskini maklumat penamaan pun boleh jugak.
Lepas tu korang tunggu la sampai nombor giliran korang sampai. Setiap kali nak buat buku baru sebab hilang korang akan dikenakan RM5.00 dan akan ditolak terus dari akaun korang. Tak sampai 15 minit siap lah buku tabung haji korang yang baru.... Mudah je kan :).

Semoga perkongsian saya ni membantu korang ya. By the way saya buat buku akaun ni kat Tabung Haji Cawangan Shah Alam kat Plaza Anggerik. Staff-staff kat sana sangat friendly dan efisien tau. Okey korang sekian perkongsian hari ni :). Wassalam

Thursday, 9 March 2017

KAITAN OMEGA -3 DAN KERADANGAN

Dalam dunia nih, kau tahu, semua benda perlukan keseimbangan, berpada-pada, tak boleh kurang dan tak boleh berlebihan. Hahhaa, bahkan dalam organisasi badan manusia, yang sangat complex, sebaik baik kejadian, pun perlukan keseimbangan. Hhaha, ok yang ni mukadimah. Kata kunci dia ingat, keseimbangan.

KERADANGAN : BAIK DAN BURUK


Keradangan ni , perlu ke tak perlu ? Ok aku jawab senang je. Perlu dan tak perlu. Bila masa perlu ? Bila kau mengalami jangkitan kuman, ada luka sikit. Masa ni keradangan akan mula bertindak. Mana nak tahu ? Kau tahu kan bengkak ? kulit merah-merah, itu semua keradangan positif. ye,  kalau takda keradangan nih, susah kuman-kuman semua nak mati. Macam  demam panas lah . Semuanya antibodi kita nak lawan anasir anasir yang mengacau badan kita.



KERADANGAN PUNCA PENYAKIT KRONIK


Yang tuh keradangan level baik punya. Tapi kau jangan biarkan level tak baik. Yang ni jadi masalah besar, biasanya banyak penyakit  kronik berlaku disebabkan keradangan buruk nih. Kalau kau teruk sangat, dia ni penyebab utama NECROSIS yang aku cerita dulu tuh. hahah amek kau. Jadi keradangan ni gila hebat. Memang kalau tak dijaga, boleh rosakkan jiwa dan raga.

MACAM MANA NAK HALANG KERADANGAN JAHAT ? BERMULA DENGAN SINTESIS EICOSANOID


Hahhaa, eicosanoid nilah antara punca  kenapa berlakunya keradangan. Ok. Eicosanoid ni aapa ? Dia ni bahasa mudah bila kau ambil Omega-3 dan OmeNga-6. takpun lemak tak tepu tuh. Eicosanoid ni  adalah hasil sintesis yang berlaku bila kau ambil omega-3 dan omega-6. Antara jenis jenis dia ialah macam prostalanding, tromboxin dan lain lain lagi. Ok, eicosanoid ni ada jenis.  Satu dia PRO-KERADANGAN, dan satu lagi dia akan hasilkan ANTI-KERADANGAN.


MANA DATANGNYA PRO-KERADANGAN ?


Jawapannya  adalah pada makanan kita lah. Hahhaa, kau tahu tak, kalau kita  makan makanan biasa. kita akan dapat banyak  omega-6.  Ye omega-6 , tapi omega-6 nih, jenis pro keradangan. Dia  akan hasilkan eicosanoid yang galakkan lagi keradangan. Tapi nak cakap, kalau kau ambil  sumber omega-6 yang bagus  macam GLA, yang tuh dia akan hasilkan eicosanoid yang anti-keradangan. Hahaha, cuba kau refer gambar yang ada makanantuh. Sekali kau ambil benda bergoreng, habis dia bagi kau omega-6 yang jenis pro keradangan. Yang pro keradangan ni, kalaumelampau banyak, tuh yang jadi  necrosis tuh, hahaha.

OMEGA-3 : EICOSANOID ANTI-KERADANGAN


So bila  banyak bebenor omega-6 tak bagus nih, kau kena kaunter balik kaw kaw dengan Omega-3. Hahhaha, kau nampak tak ? Geng omega-3 nilah bagus, dia boleh bagi eicosanoid yang anti-keradangan. Dia kasi lawan balik, barulah kau boleh fight  keradangan tuh. Hahha, best tak ? Sebab tuh  ,  kau kena ambil omega-3 nih, kalau dah mula rasa tak best badan, dah mula kena sakit sendi, dah mula rasa sakit dada, dah mula rasa buasir. Barulah tak rasa sakit. Bagus kan Omega-3 ?

SUMBER OMEGA-3 TERBAIK


Hahha, kau tengok balik gambar yang aku  bagi nih, ikan bela pun kasi omega-6 yang tak bagus, yang jenis pro keradangan punya  eicosanoid. Sebab tuh nak tak nak, kau kena ambil suplemen omega-3 best punya, ada #landmarkstudy punya, bukan sembarangan. Kalau tak, badan kau setiap hari akan dapat omega-6  yang pro keradangan nih, lama kelamaan kau akan dapat sakit kronik macam kencing manis, nyanyuk, sakit sendi, sakit jantung malah kanser  pun boleh. Jaga-jaga ye,


Hahhaa, eicosanoid nilah antara punca  kenapa berlakunya keradangan. Ok. Eicosanoid ni aapa ? Dia ni bahasa mudah bila kau ambil Omega-3 dan OmA.

Sumber : Diet Diet Sihat

Haa.... jelas tak betapa kita sangat perlu makan Omega -3 dan Omega -6 secara seimbang setiap hari. Kalau rasa tak mampu nak makan makanan yang ada Omega -3 dalam kuantiti yang sepatutnya korang boleh ja telan Omega Guard Shaklee. Dijamin dari sumber semuljadi tau. Kalau nak beli secara terus atas talian klik Omega Guard Shaklee. Kalau nak beli melalui saya pun boleh, Hubungi no 017.499 7159. Wassalam.

Follow by Email

Copyright © Mama Ashraf.blogspot.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com