Sunday, 13 November 2016

DR FORREST C SHAKLEE SEORANG INSAN PENUH DENGAN SEMANGAT WAJA YANG PATUT JADI SUMBER INSPIRASI

"Lebih Banyak Anda Berkongsi Dengan Orang Lain,Lebih Tinggi Nilai Saham Anda Lakukan Kepada Orang Lain Sebagaimana Anda Mahu Mereka Lakukan Kepada Diri Anda"
Itulah ungkapan yang Dr Forrest C Shaklee pegang sepanjang hidup beliau. Jom ikuti sejarah kehidupan beliau sejak dari lahir sehinggalah beliau berjaya dalam Shaklee. Kisah yang sangat sarat dengan nilai murni.

Dr Forrest dilahirkan di Carlisle Iowa di kawasan penempatan perlombongan yang kotor dan tak sihat. Waktu di lahirkan beliau disahkan menghidap penyakit tibi yang boleh membawa maut. Beliau tak bernafas macam bayi-bayi lain. Bidan2 wakttu tu bertungkus lumus cuba pulihkan pernafasan beliau. Doktor menganggarkan beliau dapat hidup sehingga 8 tahun saja. Ayah Dr Forrest pasrah dan menyerah pada takdir. Memang dia patah semangat waktu tu. Tapi mak Dr Forrest sebaliknya. Dia percaya selagi anak dia masih bernafas peluang tu masih ada. Hebat kan naluri dan semangat seorang ibu. Mak Dr Forrest percaya pada kuasa tuhan dan kuasa dari alam semulajadi. Mak Dr Forrest banyakkan pengambilan herba2 ke dalam diet anaknya.
Keluarga beliau akhirnya buat keputusan berpindah ke kawasan sebuah ladang di Moorhead, Iowa. Kehidupan di ladang memberi peluang kepada mereka untuk hidup lebih dekat dengan alam semulajadi. Pemakanan beliau semuanya berasaskan makanan semulajadi dan herba. Udara pun langsung tak tercemar. Akhirnya pada usia 4 tahun beliau berjaya bangun sendiri buat kali pertama tanpa bantuan sesiapa.
Bayangkan seorang bayi yang diramalkan boleh hidup sehingga 8 tahun ja mampu menjalani zaman kanak2 dan remaja yang happy. Beliau mendalami ilmu chiropractic dan membuka sebuah pusat rawatan tersebut.
Mengambil inspirasi kisah hidupnya sendiri Forest rajin mengkaji kehebatan alam semulajadi ciptaan Tuhan. Beliau mendapati kebanyakan masalah kesihatan berpunca dari masalah kurang nutrisi dan terlebih makan.
Bayangkan pada usia 21 tahun beliau sudah mampu mencipta satu produk nutrisi berasaskan tumbuh-tumbuhan. Dengan kemahiran chiropractic dan nutrisi yang beliau ada,Forrest berazam untuk tolong orang sakit dan orang yang tak mampu nak datang jumpa dia. Dengan kerjasama Wilbur dan Orville Wrights, Forrest menjadi flying doktor pertama di kawasannya.
Kisah penuh tragis Forrest tak berakhir kat situ saja. Disebabkan kerjanya banyak berkaitan dengan tulang, Forrrest terdedah kepada sinar x-ray dari prosedur di kliniknya. Sekali lagi kesihatan Forrest jadi taruhan apabila dia disahkan menghidap kanser yang tak boleh disembuhkan dan beberapa anggotanya perlu dipotong. Doktor ramalkan da tak boleh hidup lama.
Masa ni la beliau membuat kombinasi 9 herba untuk detoks yang diberi nama Herb-Lax. Lama gila dah rupanya vitamin ni dihasilkan.
Setahun selepas tu beliau sembuh sepenuhnya dari kanser. Malangnya klinik tersebut tak percaya ia adalah hasil dari penjagaan pemakanan dan supplemen.
Korang rasa Forrest frust gila2 atau patah semangat tak bila orang tak yakin pun dengan usaha beliau jaga kesihatan dari penjagaan pemakanan dan supplemen? Tidak sama sekali.... Forrest ni semangatnya sangat la kental. Alangkan 2 kali disahkan takkan hidup lama dia masih bersemangat waja inikan plak sekadar orang tak percaya gitu.
Lepas kesembuhan dia dari kanser Forrest kembali buka klinik dan jadi "First drugless clinic". Lagi sekali dia diuji kliniknya terbakar. Forrest ubahsuai kenderaannya menjadi motorhome untuk bawa keluarganya pindah ke California. Kat sana beliau buka klinik dan sambung belajar lagi dan lagi.

Itu lah kisah Dr Forrest Shaklee yang menjadi sumber inspirasi kami para pengedar Shaklee. Dengan semangat beliau yang sangat kental dan tak mudah putus asa buatkan kami terfikir bahawa selagi kita punya minda yang kuat untuk berubah apapun takkan mustahil terjadi.
Berkongsi kebaikan dengan semua orang tak merugikan malah boleh jadi saham akhirat lagi. Semoga Allah permudahkan setiap lorong kebaikan yang sedang kami buka.

Saturday, 5 November 2016

1001 Sebab Saya Jatuh Cinta Dengan Peppermint Ginger Plus

Assalamualaikum w.b.t.

Haaa... Tajuk macam poyo gila kan? Actually memang poyo pun kuang3x... Saja nak story dengan semua yang sudi baca post saya hari ni. Saya nak pecah rahsia sebab asbab saya suka sangat dengan Peppermint Ginger Plus (PGP) ni.


Ceritanya macam ni saya start cuba PGP ni sejak preggy kali kedua dalam bulan 3 baru-baru ni. Preggy kali ni masalah angin dalam badan memang agak dahsyat la. Tak boleh silap makan sket sokmo rasa nak muntah,sebu perut la sampai lembik badan ni ha.
.
Ye la kan takkan la asyik nak mc jer. Alahan saya kali ni start pukul 4 petang onward. Sampai waktu macam tu ja mula lah rasa macam nak baring ja. Penyelesaiannya saya pilih nak cuba PGP ni. Sebab baca buku nutrisi PGP ni bagus untuk ibu hamil yang ada alahan yang teruk atau angin satu badan.
.
2-3 hari pertama cuba PGP saya tak nampak sangat ada beza ke x. Saya telan ja PGP ni dalam 3 biji sehari. Frust jugak la macam takde effect ja uhuhu... Ringan mulut tanya kwn2 camna lagi nak buang angin dlm badan. Upline saya gtau dia suka kulum ja PGP ni bila badan berangin atau perut sebu. Saya pun cuba cara kulum pulak. Serius kesannya lebih cepat. Perut rasa selesa sangat. Nak makan pun xde rasa takut2 lagi.
.
Cara ke3 yang saya guna paling berkesan. Saya larutkan 3 biji PGP dalam air panas pastu minum sampai habis. Walaweh.... Super duper cepat dapat kesan positif. Pernah saya kena cirit birit waktu preggy ni. PGP la yang saya cari. Alhamdulillah cepat ja hilang masalah cirit birit saya.
.
Gitu lah ceritanya... Kalau korang kat tempat saya tak ke korang pun jatuh cinta dengan PGP ni jugak kan??? Kalau dulu dengar cakap orang ja produk ni best. Sekarang saya sendiri dah rasa #shakleeeffectsaya. Kalau ada ibu hamil yang ada masalah angin atau alahan memang ini lah yang saya akan suggest dulu 😁😁😁. Bak kata orang tak kenal maka tak cinta kan 😍😍😍.
.
So korang kalau ada masalah angin satu badan,alahan waktu hamil,selalu cirit birit cuba lah PGP ni. Kena dengan cara makannya masalah korang In Sha Allah akan selesai.



Kalau rasa nak cuba hubungi Umie (017.4997159) okay 😉.  Harga pun cuma RM47.50 sahaja tau.

Ok korang take care. Happy weekened untuk semua.https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=96cef91ce78fa11066456db9b1275661

Thursday, 3 November 2016

MASALAH SUSAH NAK MEMBUANG DARI ZAMAN ANAK DARA SELESAI GARA-GARA HERBLAX

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni saja nak share testimoni yang best giler pasai Herblax. Sapa pernah try Herblax? Best kan......

 Gini ceritanya kawan saya ni (nama dirahsiakan) memang ada masalah membuang yang sangat kritikal. Memang ni masalah dia dari zaman bujang lagi. Macam2 produk dia makan sebelum ni. Kadang-kadang lebih dari seminggu dia tak membuang. Memang kesian weh. Sebab tu dia jeles saya tiap2 hari berkali-kali melawat tandas hihihi... Jangan marah ye awak.


Nak dijadikan cerita hujung bulan lepas saya approach dia untuk cuba herblax. Mula2 dia macam tak konfiden jugak. Ye la dah macam2 kot dia try tak jalan2. Tapi dia setuju jugak la try. Lagipun harga Herblax ni RM52.50 ja sebotol. Memang affordable. So menjadi la pujukan saya hihihi.....


Hari pertama dia try laju ja dapat wassap dari dia. Katanya takde pun cik herblax push bagi dia g toilet. Saya cakap la sabar dulu. Dia nak kasi lembut dulu. Memang antara manfaat utama Herblax ialah merangsang usus percepatkan proses pembersihan secara lembut  kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh kita. Maklumlah hasil buangan dah selesa menempek kat usus kan.... So dia cakap okay la aku cuba lagi malam ni (ayat pasrah).....



Nah esoknya dia wassap dengan nada ceria (rasanya senyum sampai telinga kot hahahha). Katanya dah berjaya membuang dengan jayanya. Lega sesangat perut berjaya membuang.
SubhanAllah saya pun tumpang happy sangat2 dapat bantu kawan saya ni. Selesai satu masalah hihihi...

Ini Lah Herblax yang saya tengah cerita ni :)

Awak yang saya maksudkan tu jangan culas makan herblax tau. Kasi cuci kaw2 usus awak. Manatau makin langsing ke lepas ni hihihihi.... Jangan taktau Herblax ni boleh mengempiskan perut, mengelakkan sembelit dan menolong mereka yang ada masalah pembuangan latih untuk buang secara teratur.

Amacam?????? Mesti teruja nak try kan???


Untuk konsultasi anytime ja boleh contact saya okay. Jangan biarkan najis menempek lama kat dalam badan korang tau. Kang naik jerawat, hormon tak stabil, perut buncit lain pulak jadinya :).

Senang-senang contact Umie (017-4997159). Kita borak-borak okay.

Wassalam....

Wednesday, 2 November 2016

MAKANAN YANG BOLEH DAN TAK BOLEH MAKAN KETIKA BERPANTANG

Assalamualaikum w.b.t.

Hari ni genap 37 minggu dah usia kandungan saya ni. So memang dah standby dah in case terbersalin awal uhuhuhu... Walaupun ni anak kedua tapi nervous tu tetap sama jugak. Rasa macam baru first time nak bersalin hahahaha... Beg baby dan barang-barang yang patut bawak gi hospital dah separuh siap. Ada sikit je lagi yang belom masukkan dalam beg. ngelat betol la kali ni. Jangan tiru ya...

Okeh disebabkan memang dah tak lama lagi nak berpantang so saya kumpulkan maklumat tentang makanan yang boleh dan tak boleh makan ketika berpantang buat rujukan diri sendiri dan kawan-kawan semua. Ni pun saya dapat dari facebook. Nak bagi kredit tapi takde plak source info. Mohon halal kan ya :).

Gambar Kredit kepada www.suararakyatindonesia.org

Jenis makanan yang tak boleh dimakan oleh ibu berpantang :-

🐟Ikan kembung - gatal
🐟Ikan cencaru - tajam
🐟Ikan siakap - boleh menyebabkan bentan 
🐟Ikan sardin - gatal
🐟Semua makanan dalam tin - tinggi garam, angin dan bisa

🌱Sayur kangkung - sejuk dan angin
🌱Timun - sejuk
🌱Terung - sejuk dan boleh menyebabkan bentan
🌱Nenas - tajam dan boleh menyebabkan bentan
🌱Kacang tanah - angin
🌱Telur - gatal. Paling dielakkan oleh ibu bersalin czer kerana boleh menyebabkan luka czer menjadi gatal dan bernanah
🌱Santan - sejuk dan angin

Jenis makanan paling disyorkan buat ibu berpantang:-

🐟Ikan haruan
🐟Ikan selar
🐟Ikan gelama
🐟Ikan merah
🐟Daging

🌱Sayur sawi
🌱Sayur carrot
🌱Sayur brokoli
🌱Buah oren manis
🌱Kismis
🌱Kurma
🌱Madu
🌱Habbatussauda'
🌱Susu kambing
🌱Halia
🌱Bawang putih
🌱Lada hitam
🌱Ulam pegaga

Makanan bergoreng elakkan ya sampai pada minggu kedua berpantang baru boleh makanan makanan bergoreng, contoh ayam goreng, ikan goreng.

Jenis masakan paling disyorkan :-
🌸Sup
🌸Bakar
🌸Rebus

Jenis minuman disyorkan :-
🍊Jus oren manis - bagus untuk luka
☕Air milo panas
☕Teh dan kopi panas - boleh mula pada minggu kedua berpantang sebab angin (Kopi saya minum teh    tak minum sebab takut badan berangin dan mudah sakit badan)
☕Air rebusan daun sireh dan manjakani dan campur gula batu
🍀Air rebusan kunyit

🐝Air sejuk dan air batu (ais) wajib pantang sampai 100 hari buat ibu berpantang yg bersalin normal
Buat ibu bersalin czer wajib pantang sampai 1 tahun.

🐝Ibu berpantang disyorkan makan secara kerap tapi dalam portion sederhana. Elakkan makan nasi sehingga bertambah 2-3 pinggan ya, nanti perut ibu senang buncit dan menggeleber. 

🐝Kerapkan minum air, minum air tidak menyebabkan miss v kita basah atau berair seperti anggapan sesetengah orang. Tapi kalau ibu kurang minum air, anda akan cepat lesu dan pengeluaran susu turut terjejas.

Di samping tu juga saya dah standby siap-siap Set Berpantang Lengkap supaya cepat sembuh luar dan dalam. Semoga informasi yang saya kongsi kan ini bagi manfaat untuk semua :).  Pantang betul-betul jangan mengelat ye hihihi..... Wassalam


Tuesday, 1 November 2016

KENAPA SEMUA ORANG TERUTAMANYA WAHM PERLUKAN OMEGA GUARD?

Assalamualaikum....


Biasanya orang kaitkan Omega-3 (komponen asid lemak omega dlm Omega Guard) dgn perkembangan minda kanak2. Kan... Sebenarnya Omega Guard ni sgt banyak fungsi dia especially utk mak2 yg superbizi nih. (WAHM - Working At Home Mom)

1. Meningkatkan fungsi GREY MATTER. Grey matter adalah komponen otak yg utama, yg berfungsi menghantar signal kepada saraf2 yg lain. Ia memainkan peranan dalam peningkatan tisu otak di bahagian KEGEMBIRAAN.

Jadi kalau asyik sedih2, amalkan Omega Guard ye!

2. Dalam satu kajian yg diterbitkan oleh Neuroendocrinol Letter membuktikan bahawa masalah disipline, ketidakjujuran, malah kecenderungan nak buat benda tak elok berkaitan dgn kekurangan serum Omega-3 dalam otak.

Haaaa, kalau SUKAR NAK MENDISIPLINKAN DIRI, amalkanlah Omega Guard ye.

3. Jurnal Biology Pshyciatry menerbitkan satu kajian bahawa orang yg mengalami tekanan perasaan mengalami kekurangan omega 3 dalam otak.

Jadi kalau asyik STRESS sila amal Omega Guard bersama B Complex.

4. Terdapat banyak kajian yg membuktikan kekurangan Omega 3 berkaitan dgn masalah susah nak ingat terutama benda2 yg dipelajari.

Jadi kalau nak cepat tangkap & cepat ingat, amalkan Omega Guard ye.

Amalkan Omega Guard supaya jimat masa nak belajar benda baru....sekali baca/dengar terus faham. Maklumlah mak2 ni bukan ada masa sgt nak ulangkaji banyak2 kali. Jadi amalkan Omega Guard bersama doa dimudahkan kefahaman.... Supaya kita cepat dan mudah tangkap. Takdela berbulan2 sangkut kat bab sama sbb tak faham2 😅

Dan agar happy selalu, Omega Guard mesti ambil setiap hari!

Sebotol tu guna sebulan je tau kalo amik ikut dos. Tu baru kita sorang. Belum lg husben (biorla dia pun asyik2 happy jugak kan) dan anak2. Utk mak ayah jgn lupa... Penyakit nyanyuk pun dikaitkan dgn kekurangan Omega-3 tau. Sama2 kita jaga ahli keluarga kita.

& kalo nak tau, masalah2 mental mcm perasaan agresif, suka buat jenayah, fidofilia semua tu ada kaitan dgn kekurangan Omega-3. Dlm Quran pun ada sebut ttg makan ikan kan...

Bkn ibu mengandung, kanak2, org ada masalah kesihatan je tau... Semorang kena amik. Bila semorang happy barulah masyaakat jd harmoni kan 😊

**kesemua fakta di atas back up by studies, bukan cakap2 kosong atau assumption je.

Walaupun promosi Omega Guard dah abis tapi korang masih boleh dapatkan Omega Guard dari saya kerana stok sentiasa ada tak putus-putus. Hubungi 017.499 7159 (Umie).

Follow by Email

Copyright © Mama Ashraf.blogspot.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com