Sunday, 26 April 2015

3 TIPS MENGURUSKAN MASA ANTARA RUMAHTANGGA,KERJAYA DAN BISNES DENGAN EFISIEN



Pernah tak korang rasa macam 24 jam tu tak cukup?
Pernah tak korang rasa macam dah semput buat kerja tapi tak siap-siap jugak?
Penat kerja kat pejabat. Balik rumah berkejar nak masak untuk keluarga. Layan anak-anak dan suami.
Akhirnya tidur kepenatan tanpa sempat jenguk langsung urusan bisnes part time yang korang tengah usahakan.

Persoalannya macam mana nak menguruskan masa antara keluarga,kerjaya dan bisnes dengan efisien?

Jom tengok video ni yang dikongsi oleh Master Lyna Noh tentang 3 tips menguruskan masa antara keluarga,kerjaya dan bisnes dengan efisien.


3 Tips Hadapai Kehidupan Yg Padat & Sibuk from iReach HD on Vimeo.


1. BUAT SENARAI MESTI BUAT ( TO DO LIST)

Senarai ni perlu disiapkan pada sebelah malam tentang apa yang kita nk buat keesokan harinya.
Boleh tulis di atas sekeping kertas atau white board

Lepas tu tampal /gantung di tempat yang kita mudah lihat supaya kita tahu apa yang kita nak buat pada esok hari.


2. MESTI BUAT APA YANG ADA DALAM SENARAI WALAU APA CARA SEKALIPUN

Senang cerita, apa yang takde dalam senarai tak payah buat lagi selagi apa yang kita plan nak buat belum siap. Dah siap senarai baru lah boleh buat perkara yang kita tak masukkan dalam senarai.


3. DISIPLINKAN DIRI UNTUK KONSISTEN IKUT APA YANG DITULIS DALAM SENARAI SETIAP HARI

Macam mana nak konsisten? Caranya carilah seorang kawan yang boleh mendorong kita agar kita sentiasa buat apa yang ada dalam senarai mesti buat.

Kalau boleh ikut apa yang kita tulis tu, gerenti mesti dapat punya apa yang kita target nak buat.



Kalau korg juga nak jadi insan luar biasa, mula amalkan tips yg dikongsikan dalam video ni. Allah/Tuhan dah jadikan kita semua makhluk terbayek! Jadi, jangan puas hati dengan pencapaian biasa2 aje.


JOM HIDUP LUAR BIASA

Follow by Email

Copyright © Mama Ashraf.blogspot.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com