Sunday, 7 August 2016

POKEMON GO...BAHAYA ATAU TIDAK?


Saya bukan hantu game...... Saya bukan penggemar mana-mana game. Hatta henpon saya langsung tak install game. Tapi hari ni saya terpanggil untuk buat entry tentang bahaya involve dalam permainan game "PokemenGo" ini.


Ini sharing pendapat yang telah menjadi viral kat facebook dua tiga hari ni. Pada yang addicted dengan game ini jangan kecam saya. Ini pendirian saya. Jika anda ada pendirian anda sendiri dipersilakan untuk anda meneruskannya. Apapun bagi saya bertindak lah sewarasnya. Keselamatan must be our priority. Jom baca sharing tentang bahaya PokemonGo.


PokemonGo bukan mcm game lain. ini melibatkan keselamatan negara. belum main dah mintak izin kita nak rakam mende² sekeliling kita walau dlm rumah ada guna GPS. masjid kita, kawasan perumahan kita, silap² orang main dlm lapangan terbang kem tentera mmg bahaya. musuh nak masuk negara kita bkn sehari dua, diorang kaji dulu. sbb tu ada negara bkn Islam pun band mende ni. apalah bodoh kita org Islam tak nampak mende ni. pulak tu dicipta oleh Google Maps. Google Maps baru 2 hari lepas buang negara Palestin dari peta google. Pasal Pokemon Go ni... harap baca lh
mintk maaf banyok lh..

Diaorang cakap haram diaorang ada bagi reason. Bacalah dulu. Dulu orang pun paranoid jugak waktu first FB Messenger keluar sebab FB Messenger mintak permission macam-macam yang boleh jadi potential spying apps. Pokemon Go ni memang guna GPS dan submit data-data koordinat pada server. Jadi ada potensi data-data ni boleh diguna untuk "menjajah" negara tanpa kita sedar. Macam kereta Google Maps yang lalu depan rumah kamu tu, dia rekod gambar dan koordinat hampir seluruh Malaysia. Cuma beberapa lokasi seperti military base tak dibenarkan masuk. Tapi kalau ada orang main pokemon dalam military base? Kereta Google Maps pun tak masuk dalam rumah kamu, tapi kalau kamu main Pokemon Go dalam rumah? Dalam bilik? Data tu dah berpotensi untuk dibuat maps yang lebih detail, dengan koordinat GPS dan gambar sebab kamu dah bagi permission untuk app ni guna kamera kamu dan hantar pada server di luar negara. Kamu rasa pelik macamana Facebook boleh kenal rupa kamu dalam gambar walhal kamu tak tag pun kan? Sebab teknologi begitu dah ada! Facebook dah ada data wajah kamu. Kali ini kamu dengan rela hati tangkap gambar bilik tidur kamu berserta koordinat. Banyangkan 1 juta orang participate untuk main Pokemon Go. Lama kelamaan data Pokemon Go akan jadi lebih lengkap untuk memetakan seluruh negara Malaysia, luar dan dalam rumah. Bayangkan: Gambar dalam rumah kamu, geotagged, simpan di server luar negara. Rasa tak selamat? Kamu sendiri yang bagi kebenaran waktu nak Install.

Uninstall Pokemon Go . Tak Pelik Ke ? Kita Mesti Rakam Sekeliling Kita . Masjid , Rumah , Dan Lain2. Tak Ke Bangang . Kita Jadi Macam KULI . Always Follow That Game . Fikir Positive . Game Ni Lain Daripada Yang Lain . Game Pokemon Go Adalah Strategi Orang Luar Untuk Ceroboh Malaysia And Wujudkan Agama Baru . Kepada Umat Islam , Please Uninstall Pokemon Go . Ni Demi Kebaikan Agama Sendiri



-Share Untuk Kebaikan. Yang baik kita ambil yang tak elok kita jauhkan. Peace no war....


Copy & Paste
Location: Taman Perindustrian Pusat Bandar Puchong, Puchong, Malaysia

0 comments:

Post a Comment

Follow by Email

Copyright © Mama Ashraf.blogspot.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com