Saturday, 11 July 2015

TIPS AGAR PETI AIS BERBAU WANGI DAN BERSIH SELALU



Assalamualaikum semua.....

Lagi beberapa hari ja lai kita nak sambut hari raya aidilfitri. Rasanya dalam minggu ni mak-mak, isteri-isteri pakat dok tungkus lumus bersihkan rumah, buat kuih raya. Ada jugak yang gunakan minggu terakhir untuk beli baju raya untuk anak-anak kan? Macam saya awal-awal lagi dah beli baju raya untuk diri sendiri, suami dan anak. Malas nak bersesak bulan puasa ni hihihihi....

Sempena semua tengah dok ada mood mengemas dan mencantikkan rumah saya nak kongsi sedikit tips untuk bersihkan peti ais...Haa... mesti ramai dok pikir " Ala bukan ada orang nak godek-godek peti ais aku pun? kan...... hahahaha... Sebenarnya penting peti ais kita bersih dan wangi tau. Antaranya mestilah sebab kena titikberatkan kebersihan. Ye dak? Yang kedua bangkitkan mood kita supaya rajin memasak. Bayangkan kita bukak peti ais bau wangi, nyaman ja... Mesti mood memasak terus berdesup mai kat kita kan?

Ok2. Takmau melalut dah. Sebenarnya saya amik tips ni dengan izin dari Kak Artie Haryati. Tips yang dia kongsi sangat sempoi dan simple. Tengkiu kak saya panjangkan pahala akak ye hihihi... Ni dia tips agar peti ais berbau wangi dan bersih selalu.

Tips Agar Peti Ais Berbau Wangi dan Bersih Selalu


1. Tutup suis peti ais.
2. Keluarkan semua barang-barang dalam peti ais.
3. Basahkan tuala dan lap serta bersihkan bahagian setiap sudut dalam peti ais.
4. Biarkan seketika dan tunggu sehingga kering.
5. Setelah kering letakkan esen vanila pada tuala tadi.
6. Sapukan dan lap keseluruhan ruang sudut dalam peti ais.
7. Setelah selesai on semula suis peti sejuk
8. Tutup pintu pejuk selama 30 minit.
9. Selepas 30 minit masukkan kesemua barang tadi semula.
10.Akhir sekali ambil seuncang serbuk teh dan letakkan di dalam peti ais.

Selamat mencuba kawan-kawan. Semoga suami dan anak-anak bukak peti ais tercium bau wangi dan terus puji uools....

Banyak lagi tips akan menyusul selepas ini. Selamat berpuasa dan selamat menyambut lebaran.

0 comments:

Post a Comment

Follow by Email

Copyright © Mama Ashraf.blogspot.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com