COUS COUS MAKANAN ALTERNATIF UNTUK BAYI SELAIN NASI

Cous cous adalah salah satu makanan ruji dan tradisional orang2 negara maghribi. Makanan cous cous nie dijadikan sebagai makanan malam penduduk2 maghribi.

Cous cous adalah antara produk berasaskan bijirin sihat. Ia mempunyai beban glisemik per gram 25% di bawah pasta. Ia mempunyai profil vitamin unggul pasta, mengandungi dua kali ganda riboflavin, niasin, vitamin B6 dan folat, kalsium, fosforus, selenium dan mengandungi empat kali sebagai banyak thiamine dan asid Pantothenic dan pelbagai zat lagi.

Dari segi protein pula, leanne mempunyai 3.6g bagi setiap 100 kalori bersamaan dengan pasta, dan juga di atas 2.6g bagi setiap 100 kalori nasi putih. Tambahan pula, leanne mengandungi 1% lemak nisbah kalori, berbanding 3% bagi beras putih, 5% untuk pasta, dan 11.3% bagi beras pilaf.

Dengan ini ia dapat menguatkan tulang, otot dan sistem imun serta melancarkan peredaran darah.


Ni la Cous Cous yang saya beli. Senang ja cari kat Tesco :)


Cadangan Cara masak Cous Cous :







1) Masak cous cous dlm periuk..macam masak bubur..bila dah kembang, matikan api..letak tepi dulu..

2) Dalam kuali lain, tumis bwg holland menggunakan unsalted butter..kemudian, masukkn carrot dan bunga kobis. Tumis skali sampai masak..matikan api..

3) Campurkan bahan yg dah ditumis td ke dalam cous cous..masukkan juga cheese dan gaul sebati kemudian blend..sedia utk dimakan 😉




Kredit : Ekin Tumiran

1) Masak cous cous dlm periuk..macam masak bubur

2) Kemudian, masukkn puree epal dan puree pear.

3) Gaul sehingga kembang.

4) Titiskan EVO PONDS (Oilve Oil)

5) Sediakan untuk dimakan.

Klik Resepi Bone Broth untuk Bayi 8 bulan ke atas resepi mudah dan berkhasiat.


Mudah kan? Cous Cous memang alternatif untuk ibu-ibu yang super duper busy dan tak sempat nak buat bubur bagai yang memerlukan masa yang lama. Kalau korang buat banyak masukkan dalam bekas kecil pastu simpan tempat beku. Boleh tahan sehingga 3 hari.

Untuk Dapatkan makanan Baby 100% homemade korang boleh intai-intai FB Ekin Tumiran. Pelbagai instant food yang beliau buat sendiri sesuai untuk ibu-ibu yang tak sempat nak spend masa yang lama untuk masak makanan baby.

Untuk dapatkan Olive Oil berkualiti tinggi pulak korang boleh usha-usha FB : Nurizziaty Abd Raup. Korang baca la info pasal Evoo PONS kat FB dia ya.

Nantikan entry menu seterusnya dari saya. Wassalam.

10 comments:

  1. YUMM... sedapp resipi ni boleh try dekat baby.. sape nk yg mencari Evoo PONS yg khas utk bby boleh contact 0132297130 Aty..

    ReplyDelete
  2. Evoo (Extra Virgin Olive Oil) Pons for Babies (6m ++)
    *KEBAIKAN EVOO*
    ✅ Meningkatkan sistem imunisasi
    ✅ Membantu penghadaman bayi dan kanak2
    ✅ Merangsang perkembangan tulang dan otak
    ✅ Membantu mengelakkan gastrik
    ✅ Kaya dgn vitamin E
    ✅ Membantu masalah sembelit
    ✅ Antidioksidan yg bagus..meningkatkan berat badan secara sihat utk mencapai berat badan unggul
    ✅ Tidak mengubah rasa makanan
    (Kredit : Group Solid Food by Ekin Tumiran)
    ~ Pilihan Minyak Zaitun Extra Virgin terbaik untuk kesayangan anda...Very Low Acidity 0.25%. Terendah di Malaysia..
    ~ Pilihan terbaik untuk penghadaman baby yang masih baru.
    ~ Packaging dalam tin menjaga khasiat minyak zaitun dr terdedah kepada pengoksidaan. ( Faktor pengoksidaan Minyak Zaitun : Cahaya,Oksigen, Masa, Suhu Panas)
    ~ Pelbagai cara penggunaan:
    -Campurkan bersama Puree atau Bubur.
    -Untuk sapuan dan urutan bayi.
    -Sebagai tumisan makanan bayi.
    ~ Harga: RM48 (Pos + SM RM 8 SS 12)
    .
    Order:
    http://www.wasap.my/+60132297130
    FB: NURIZZIATY ABD RAUP
    IG: NURIZZIATY

    ReplyDelete
  3. I have heard but good things in this product. This is so interesting because of the benefits it has. I will definitely check this out.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeay you should try it. tq for comment here sis :)

      Delete
  4. Couscous! Definitely a healthier options. And a good first solid food for baby led weaning journey

    ReplyDelete
    Replies
    1. very easy to prepare it. I think i am also should try it not only for my baby hahaha...

      Delete
  5. yes couscous memang sedap and bagus. ilove it too. hehe

    ReplyDelete