RESEPI BEGEDIL VERSI BABY

Dalam kita dok sediakan makanan untuk bayi bawah setahun kadang-kadang boleh buntu jugak apa nak masak. Asyik-asyik menu tu ja. Betul tak? Anak pun cebek mulut ja bila tengok asyik-asyik menu yang sama.

Haa.. Apa kata buat kelainan sket kali ni. Buat begedil versi baby pulak. Ingat orang dewasa saja ka boleh makan begedil hihihi... Nah tengok gambar kat bawah ni dan penerangan step by step.



Bahan-bahannya

πŸ”Ί Kentang Sebiji
πŸ”Ί Isi Ayam
πŸ”Ί Daun Sup
πŸ”Ί Serbuk Bilis - optional (saya tak letak)
πŸ”Ί Telur Sebiji (kalau anak dh pass telur baru guna)
πŸ”Ί Minyak Utk Menggoreng

Cara-cara

  1. Kupas kentang,potong ayam kecik2 dan racik daun sup kecik-kecik
  2. Steamkan kentang dan isi ayam
  3. Lenyek kentang..isi ayam yg dah steam tu tadi carik2
  4. Masukkan isi ayam dan daun sup ke dlm acuan kentang yg dah dilenyek td..gaul sebati
  5. Masukkan serbuk bilis ..gaul sebati (optional)
  6.  Bentukkan acuan tadi bentuk bulat atau ikut citarasa masing2..
  7. Celup telur dan terus goreng..
Taraa.... Siap... Cuma kalau anak belum pass telur sepenuhnya korang guna telur kuning saja. Kalau dah pass sepenuhnya no hal pakai telur sebiji pun.




♨ Sedia dimakan begitu saja atau dgn bubur/nasi/sup ♨. Goreng yang mana nak bagi anak makan ja. Lebihan frozenkan dan goreng bila nak bagi baby makan. Mudah kan πŸ˜‰

Selamat Mencuba!!

Kredit : Ekin Tumiran

Psst... Shaklee bakal melancarkan set mandian baby organik. Stay tuned tau. Isnin ni saya share dengan uools. Serius tak sabar sangat.

8 comments:

  1. resepi mudah dan sihat ni

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
  2. Kan... Yang penting no sugar no salt. Kalau kita nak mkn jugak buat asing campur perasa sket.

    ReplyDelete
  3. Thanks for sharing the recipes. I will share it to my friend as she looking new idea to prepare for her baby.

    ReplyDelete
  4. looks so yummy and easy to make. I wanna tell my sis this, thanks for sharing, also follow your blog now :D

    www.mymumbest.com feel free to follow back :D

    ReplyDelete
  5. That definitely looks too yummy to not try making it. Seems pretty doable in the kitchen too. Will give this a shot!

    ReplyDelete
  6. begedil sedap makan dengan soto. budak kecil pun suka.
    Janji Kita

    ReplyDelete