Thursday, 13 November 2014

KEPENTINGAN PENGAMBILAN SUPLEMEN BUAT IBU HAMIL DAN BAYI DALAM KANDUNGAN




Bagi seorang wanita saat-saat yang paling best ialah bila buat pregnancy test hasilnya positive...
Mau melompat sampai ke bumbung kan?hehehe...Macam saya dulu lepas je buat upt test dan keputusannya positif rasa sangat2 la hepi. Terus gtau husband. Tau apa response dia? Sengih ja pastu masuk bilik sambung tidur. Sentap mokcik....Selang sejam saya tanya balik nape kenapa macam tak hepi ja. Laa..habis tu abg nak kena cakap apa? Ok la tahniah sebab mengandung...hahaha...terbahak-bahak saya gelak. Terus tak jadi marah.

Dah settle feeling2 best sebab dah pregnant dah pening pulak dok memikir perlu ke makan suplemen tambahan sepanjang proses kehamilan. Risau sebab terlalu banyak suplemen di pasaran. Bersepah2 sampai taktau nak pilih yang mana. Pastu pulak ibu mana yang tak risau kan..Silap amik suplemen nanti effect pulak kat bayi dalam perut. Ada jugak kawan2 yang cakap jangan amik acid folik nanti anak besar dalam perut...Betul ke?

Sebenarnya ramai dari kita-kita nie tak sedar kepentingan pengambilan suplemen yang baik ketika hamil. Ramai yang tak sedar bayi di dalam kandungan dah share semua nutrien yang ada di dalam badan kita. Dah la kita lemah tak bertenaga tambah-tambah di awal kehamilan,muntah-muntah bayi di dalam rahim kita terus amik apa saja nutrien yang diperlukan. So apa yang perlu kita buat?


KENAPA PERLU SUPLEMEN YANG BAIK KETIKA HAMIL?



Pengambilan suplemen memang sangat-sangat disarankan kerana ia dapat mengurangkan risiko kecacatan ketika hamil. Mintak dijauhkan Allah dari dugaan hebat camni.  Ia juga boleh mengelakkan kelahiran pramatang kerana bayi mendapat nutrien yang secukupnya sepanjang tempoh kehamilan. Apabila bayi mendapat nutrien yang secukupnya masalah kelahiran bayi dengan berat badan yang kurang dapat dielakkan. Bagi ibu hamil pulak ia mampu memberi kekuatan dan membantu ibu hamil mendapat kesihatan yang baik. Selain itu ia juga dapat mengurangkan risiko kekurangan nutrisi bagi yang loya-loya dan muntah-muntah.


APA YANG PERLU DI AMBIL?



Setiap ibu hamil disarankan mengambil iron (zat besi), kalsium, folic asid dan Omega 3. Anda boleh rujuk di sini vitamin dan suplemen kesihatan untuk ibu hamil. Walaubagaimanapun pengambilan pemakanan yang sihat seperti karbohidrat,protein,lemak dan air yang secukupnya mestilah diteruskan seperti biasa.


CADANGAN PENGAMBILAN SUPLEMEN 


Di sini saya nak cadangkan suplemen yang baik untuk ibu-ibu hamil. Set hamil Shaklee terbahagi kepada dua iaitu Set hamil Trimester 1 dan Set hamil Trimester 2 & 3.



Dah ramai yang cuba set hamil shaklee dan berpuas hati dengan hasilnya. Kebanyakannya terus sambung dengan pengambilan set bersalin shaklee. Teruskan membaca >>>>>>>>>>>>


Ni saya nak share video tentang seorang ibu hamil yang selalu anemia setiap kali hamil. Asal hamil ja pasti anemia dan hb rendah. Jom tengok apa yang dia buat supaya masalah anemia dan hb rendah yang dia alami hilang.......



Pesanan saya janganlah sesekali abaikan pengambilan suplemen yang baik sepanjang tempoh kehamilan. Jagalah kesihatan diri dan anak yang dikandung. Saya doakan kawan-kawan semua berjaya mengharungi cabaran kehamilan dengan selamat dan berbahagia selalu. In Sha Allah jika amalkan set hamil shaklee anak kita nanti sihat dan bijak2 belaka.

Anda boleh rujuk maklumat ini di www.myhealth.gov.my



0 comments:

Post a Comment

Follow by Email

Copyright © Mama Ashraf.blogspot.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com