Kebaikan Dan Kelebihan Minum Air Putih

Air putih atau kata nama lain air masak sangat2 penting dalam kehidupan kita seharian. Walaupun minum air manis seperti teh tarik, milo, nescafe tetap tak sama dengan minum segelas air putih.

Sejak dari kecik lagi mak ayah kita asyik suruh minum air masak,jangan selang seli minum air masa makan nasi, minum air 1 nafas je dan macam2 lagi. Bila semakin meningkat dewasa baru la saya semakin paham mak ayah kita suruh tu bersebab bukan semata-mata nak ikut adat atau follow cara hidup orang lama ja.


Kenapa air putih/masak sangat penting untuk badan kita?

Di sini saya nak share 8 sebab kenapa kita perlu minum air putih sekurang-kurangnya 3 liter setiap hari.

1. Menguruskan badan
Berita gembira buat para wanita yang tengah berdiet. Air putih tidak mengandungi kalori, gula ataupun lemak dan ini ternyata mampu mengurangkan berat badan kita.
Anda mungkin berminat >>>>>> Set Kurus Shaklee
2. Meningkatkan kesuburan
Ini ramai yang tak tahu. Air putih dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa. 
Anda mungkin berminat >>>>>> Set Kesuburan Shaklee
3. Melancarkan sistem pencernaan
Minum air putih dalam kuantiti lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat menghindarkan dari mendapat sembelit malah pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien.

Anda mungkin berminat >>>>>> Set Sembelit Shaklee
4. Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser
Air putih bukan saja melambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser malah ia juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal.

Anda mungkin berminat >>>>>> Omega Guard
5. Perawatan kecantikan
Kekurangan pengambilan air putih menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkerut.
Anda mungkin berminat >>>>>> Set Kulit Shaklee
6. Tubuh lebih segar dan sihat
Khasiat air putih bukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air. Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia.
7. Menyihatkan jantung
Air putih juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung. Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air putih.
8. Ubat kepada penyakit strok
Air putih tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, namun sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.
Credit kepada : cahayapurnama.com
Amalan Yang Perlu Diamalkan 
1. 4 gelas air setelah bangun dari tidur,minum sebelum gosok gigi. Jangan minum/makan apa2 selama 45 minit - Membantu replenish liquid dalam tubuh yang hilang sewaktu kita tidur.
2. 1 gelas air, 30 minit sebelum makan - membantu proses pencernaan yang lebih baik.
3. 1 gelas sebelum mandi - membantu menurunkan tekanan darah.
4. 1 gelas sebelum tidur - membantu mengelakkan strok/angin ahmar dan menyumbang kepada sistem kardiovaskular yang sihat. Ia juga boleh mengurangkan lapar waktu tengah malam.
5. Amalan minum air kosong sekurang-kurangnya 2.5 liter sehari membantu mencegah kanser kolon, mengurangkan risiko kanser payudara 79%, kanser hempedu 50% ( hasil kajian yang dipersetujui olah pakar kesihatan seluruh dunia.

So mulai saat ini marilah kita sama-sama minum air putih yang secukupnya setiap hari. Sekiranya anda mengambil sebarang supplemen pengambilan air putih yang mencukupi sangat diperlukan untuk melancarkan penyerapan zat-zat dan vitamin dengan lebih efisien.No comments:

Post a comment