CARA TAMBAHKAN SUSU BADAN SUPAYA TAK PANIK ANAK MENANGIS KELAPARAN

Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).” (Surah Luqman: ayat 14)


Hampir semua lapisan masyarakat telah mengetahui betapa pentingnya penyusuan susu ibu kepada bayi. Kesedaran dah semakin bertambah dengan promosi yang berterusan dari hospital2 kerajaan,klinik kesihatan dan NGO.

Saya yakin kebanyakan ibu-ibu mengimpikan saat-saat indah menyusukan anak seawal kelahiran hingga genap usia 2 tahun. Saya sendiri masih lagi meneruskan usaha melengkapkan penyusuan selama 2 tahun. Sekarang baru ja 1 tahun 3 bulan. Mudah mudahan saya dapat melengkapkan penyusuan eksklusif selama 2 tahun. Ameen. Jom saya kupas sedikit sebanyak kebaikan susu ibu pada bayi dan ibunya.

Terdapat banyak faedah kepada kedua-dua ibu dan bayi apabila kita mengamalkan penyusuan bayi secara natural. Kita disaran memberi susu ibu kepada bayi sehingga bayi berusia sekurang-kurangnya 6 bulan tanpa makanan sampingan lain, tanpa susu formula lain dan tanpa diberi air masak pun kepada bayi.
Susu ibu kaya dengan antibodi serta hormon-hormon yang mampu memberi perlindungan kepada bayi daripada masalah usus (gastrousus), jangkitan pada pernafasan, jangkitan telinga, alahan makanan, kerosakan gigi, pneumonia dan meningitis. Ia juga menggalakkan pertumbuhan pembentukan otot-otot muka dan rahang.
kajian terbaru yang dijalankan oleh Profesor Catharina Svanborg, seorang pensyarah imunologi dari Universiti Lund, Sweeden, susu ibu membantu untuk mencegah bayi dari mendapat kanser.
“Zat yang disebut alpha-lac (alphalactalbumin), yang terdapat dalam jumlah besar di dalam susu ibu, yang mengenali keberadaan sel-sel kanser dan membunuhnya”.
manusia berusaha untuk mencari cara melawan kanser dengan rawatan kimoterapi dan berbagai-bagai cara lain, namun Allah terlebih dahulu telah menunjukkan kepada kita cara untuk melawan penyakit berbahaya ini.
satu lagi penelitian yang dilakukan oleh James W. Anderson, ahli University Kentucky – IQ bayi yang diberi susu ibu lebih tinggi 5 tahap daripada bayi lain. Susu ibu yang diberikan hingga 6 bulan bermanfaat bagi bayi, manakala anak yang disusui kurang dari 8 minggu tidak memberikan manfaat kepada IQ.
Untuk mereka yang bakal bergelar seorang ibu, fakta ini amat berguna bagi anda. Lihatlah bagaimana Al-Quran menerangkan kepada kita sebab untuk seseorang ibu menyusukan anaknya selama 2 tahun. Dan lihatlah bagaimana kajian saintifik membawa kepada kebenaran dan kebaikan yang dibawa Kalam Allah ini,ini menunjukkan kepada kita Al-Quran mendahului penemuan saintifik sejak 1400 tahun berabat yang lalu.

Sebelum saya kupas lanjut tentang kebaikan penyusuan susu ibu, saya nak sharing pengalaman ibu bekerjaya dalam usaha menyusukan bayi sehingga 2 tahun. Jom tengok apa yang dia buat supaya stok susu perahannya cukup untuk anaknya......


Cara Tambah Susu Badan Supaya Tak PANIK Anak Menangis Kelaparan from iReach HD on Vimeo.


Antara kebaikan Penyusuan Susu Ibu kepada Ibu ialah :
1. Mengeratkan kasih sayang antara ibu dan anak.
2. Membantu mengecutkan rahim dan mengelakkan tumpah darah.
3. Mengurangkan risiko kanser payudara dan ovari.
4. Mempercepatkan proses pengurangan berat badan jika disertai dengan senaman.
5. Penyusuan susu ibu sepenuhnya boleh menjarakkan kehamilan (selagi anak belom makan makanan selain susu ibu).

Apa Yang Perlu Ibu Lakukan Untuk Memastikan Penghasilan Susu Yang Cukup Untuk Bayi?

1. Susui bayi anda sebaik sahaja bayi dilahirkan. ( Perasaan saat ini sgt2 indah dan tak dapat nak digambarkan dgn kata-kata - pengalaman saya sendiri )
2. Susui bayi anda dengan kerap pada setiap 2 jam atau mengikut kehendak ibu dan bayi.
3. Susui bayi anda dengan kedua-dua belah payudara.
4. Susui bayi anda di waktu malam kerana susu banyak dihasilkan di waktu malam.
5. Perbaiki pengambilan makanan anda. Pastikan anda makan makanan yang seimbang dan minum air yang secukupnya. (sekurang-kurangnya 3 liter sehari)
6. Yakini diri anda bahawa anda mampu menyusu bayi anda.
7. Set di minda bahawa anda akan menyusu bayi anda sehingga 2 tahun.
8. Ambillah supplement sebagai pelengkap agar diri sendiri dan anak mendapat nutrisi yang seimbang dengan keperluan badan.http://www.mamaashraf.blogspot.com/2014/04/titisan-mutiara-buat-si-comel-set.html 
Kepentingan Ibu Dan Anak Bersama Setiap Masa
1. Membolehkan anda menyusukan bayi anda pada bila-bila masa.
2. Merangsang pengaliran dan pengeluaran susu ibu
3. Membolehkan bayi anda mendapat cukup susu.
4. mengeratkan lagi kasih sayang antara anda dan bayi anda.
Saya nasihatkan bagi ibu-ibu yang sedang dalam pantang atau akan melalui tempoh berpantang tak lama lagi jangan sesekali menganggap tempoh ini adalah untuk berehat semata-mata. Mulakan menyimpan stok susu bagi ibu-ibu yang bakal bekerja semula selepas 2 bulan. Jangan putus asa simpan stok susu. Saya waktu mula-mula nak buat stok susu dapat 1 oz ja. Tapi saya tak putus asa. Cuba dan cuba sampai stok bertambah. Alhamdulillah anak dah 9 bulan 6 hari dan masih lagi menyusu badan sepenuhnya. Mudah mudahan saya akan berjaya menyusukan anak saya sehingga 2 tahun.
Saya doakan perkongsian saya ini memberi manfaat kepada ibu-ibu dan bakal ibu di luar sana.
Saya alu-alukan kepada sesiapa yang nak berkongsi cerita atau pendapat tentang pengalaman menyusu anak-anak syurga anda. Nak beli Shaklee pun boleh je :). pm saya bila-bila masa sahaja.

daaaaa................


No comments:

Post a Comment