Tuesday, 20 May 2014

Kurangkan Paras Gula Dalam Darah Dgn Set Sugar Control Shaklee

Dalam dunia yang serba moden nie mcm2 kemungkinan boleh berlaku. Kadang2 org tu Nampak sihat ja. Gelak2 ja…Nampak bertenaga ja. Tup2x dgr citer dah sakit.. Itu semua kerja Allah. Kita taktau apa yang direncanakan untuk kita. Walaupun mcm tu kita sbg manusia insan yang lemah tak boleh menyerah kalah sebelum berjuang.

Apa patut Kita Buat?

Ambik sedikit masa untuk nilai atau diagnos diri kita. Ada tak gejala-gejala pelik yg kita sedang alami. Kadang2 perkara tu dah jadi nomal dalam kehidupan seharian kita. Hari ni saya nak share sikit ttg penyakit kencing manis.

Apakah itu penyakit kencing manis?

Penyakit kencing manis @ diabetes adalah keadaan di mana kandungan gula di dalam darah terlalu tinggi.Penyakit kencing manis atau juga dikenali sebagai diabetes adalah dikategorkan sebagai IBU kepada segala penyakit. Ianya adalah merupakan penyakit kronik yang boleh menyebabkan masalah serangan jantung, kegagalan buah pinggang, strok, buta, kerosakan saraf dan gangrene kaki. Ia terjadi 

Penjagaan pesakit diabetes dalam program diabetes Shaklee sama sekali tidak bertujuan untuk menyembuhkan sakit diabetes ini sebaliknya mengawal kandungan gula dalam darah, sekaligus mengawal diabetes dari menjadi lebih teruk.

Penyakit kencing manis semakin menular di kalangan ramai orang tetapi ramai yang tidak sedar mereka mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapatkannya. Menurut Persatuan Diabetes Malaysia, sebanyak 1.2 juta rakyat Malaysia menghidapi penyakit kencing manis. 


3 Jenis Penyakit Kencing Manis


















Tanda-Tanda Awal Diabetes:


Penghidap diabetes akan kerap berasa dahaga. Ini berlaku kerana air banyak keluar dari dalam badan melalui kencing kita. Jika tiba-tiba asyik nak pergi toilet ja wajib untuk kita khuatir dan tidak pandang ringan. Tambah2 lagi kerap kencing ditengah malam.

Penanda kedua ialah mempunyai penglihatan yang kabur. Kenapa mata kita kabur dikaitkan dengan diabetes? sebabnya pengaliran darah yang kurang ,lancar menganggu nutrisi dari sampai ke mata. 

Tanda yang ketiga pulak ialah sangat kerap terasa lapar. Lepas makan nak makan lagi. Persoalannya kenapa lapar? Sebabnya insulin dalam badan kita kurang. Ia tidak dapat membantu membawa glukos kepada sel darah.Makanya gula di dalam badan tidak dapat diproses menjadi tenaga. Sebab tu badan kita cepat letih dan akan bagi isyarat untuk makan agi mendapatkan tenaga.

Seterusnya berat badan berlebihan.  Ia terjadi kerana badan kita terlalu lesu dan tiada tenaga untuk membuat sebarang aktiviti. So badan lemah ja sokmo.

Seterusnya yang kita tak boleh pandang ringan bila berat badan turut secara mendadak. Ini terjadi kerana lemak simpanan di dalam tubuh kita telah ditukar menjadi tenaga. Jadi kita dah tiada spare in c


Antara Tanda-Tanda Kencing Manis :

·                     Sering Dahaga
·                     Sering Lapar
·                     Kerap Membuang Air Kecil
·                     Lemah Badan
·                     Penurunan Berat Badan Yang Cepat
·                     Penglihatan Semakin Kabur
·                     Pening Kepala
·                     Luka Lambat Sembuh
·                     Masalah Seksual
·                     Jangkitan Vagina

8 Makanan Untuk Pesakit Kencing Manis

1. Ubi keledek
Makanan glisemik yang rendah akan membantu anda mengurangkan mata. Ubi keledek mengandungi serat yang tinggi daripada kentang biasa, membuat mereka yang sihat, rendah glisemik alternatif. Selain itu, ubi keledek mengandungi tahap tinggi anti-oksidan, dipercayai mempunyai kesan positif kepada rintangan insulin. KomponenVitamin B6 yang tinggi yang ditemui dalam ubi keledek juga membantu mengurangkan risiko kencing manis penyakit jantung.

2. Kulit kayu manis
Penyelidik telah dinilai rempah yang biasa digunakan dan mendapati sesetengah yang membantu bacaan gula dalam darah yang rendah. Cinnamon merupakan salah satu yang paling tinggi nilai untuk mengurangkan tahap darah. Kulit kayu manis Cassia
3. Avacado
Lemak sihat buah-buahan ini telah menunjukkan untuk meningkatkan sensitiviti insulin anda dan darah rendah paras gula. Avacados yang tinggi dalam lemak Walau bagaimanapun, dan perlu dimakan secara sederhana.
4.Kacang
Seperti avacados, kacang yang tinggi dalam lemak, tetapi juga membantu lebih rendah rintangan insulin. Contoh kacang yang sihat adalah pecans, badam, cashews, walnut dan kacang tanah.
5. Cuka
Kajian yang dijalankan di Universiti Negeri Arizona menunjukkan bahawa cuka, bahan aktif asid asetik, mengurangkan tahap glukosa berpuasa dan selepas makan. 2-3 Sudu besar setiap hari cuka epal adalah dos berkesan.

6.Buah ceriBuah ceri adalah makanan yang sesuai untuk pesakit kencing manis jenis 2. Ia mengandungi tahap anti-oksidan yang tinggi dan serat yang membantu anda meningkatkan pengeluaran insulin anda dan mengurangkan kolesterol anda. Mereka anda juga rendah kalori.
7. Lemons
Lemons adalah tinggi Vitamin C dan rendah glisemia skala. Keasidan dalam buah-buahan ini membantu mencegah pancang gula dalam darah dan tahap glisemia yang lebih rendah. Di samping itu, beberapa kajian menunjukkan bahawa lemons dan jus lemon membantu dalam pengurangan berat badan.
8. Bawang putih
Bawang putih telah lama dikenali untuk meningkatkan sensitiviti insulin dan memberikan perlindungan anti yang kukuh.
Selain itu boleh la cuba set sugar control Shaklee. Set ni membekalkan nutrisi lengkap untuk meningkatkan kesihatan penghidap kencing manis. Reward diri anda dengan pelbagai kebaikan yang mungkin anda x sangka. Sihat badan, kulit cantik, badan bertenaga dan lain-lain lagi.

Lebih indah lagi jika hadiahkan set Sugar control Shaklee pada mak n ayah kat kg. Diorg sihat hati kita pun senang, betol tak?

Antara kebaikan Set Sugar Control Shaklee


  •          Mengekalkan paras gula sihat dalam darah
  •          Melegakan rasa kebas dan semut-semutan
  •          Membantu menyembuhkan luka
  •       Memberi tenaga segera 


Jadi jangan lengah-lengah lagi. Cepat hubungi saya dengan segera.  Anda juga boleh dapatkan supplement lain mengikut keperluan anda.  Jika menginginkan konsultasi dari saya pun boleh. Percuma sahaja. Saya sentiasa mementingkan service selepas pembelian yang terbaik.



Umi Kalsom
017 4997159
Pengedar Shaklee Di Puchong
COD Area : Puchong, Bandar Kinrara, Saujana Putra
FB : Umi Kalsom Awang Hat


Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat,menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

0 comments:

Post a Comment

Follow by Email

Copyright © Mama Ashraf.blogspot.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com