Perokok Berisiko menghidap Penyakit Reput Tulang Atau Osteoporosis?

Lazimnya orang ramai beranggapan penyakit rapuh tulang atau osteporosis hanya berisiko bagi wanita sahaja... Jadi lelaki mengambil ringan keperluan penjagaan dan pengambilan kalsium untuk mengurangkan risiko osteoporosis.

Tahu tak anda perokok juga adalah kumpulan yang berisiko mengalami masalah rapuh tulang atau osteoporosis? Osteoporosis adalah gangguan yang membuat tulang yang dahulunya kuat dan sihat menjadi rapuh dan lebih mudah terdedah kepada patah tulang daripada trauma ringan dan tekanan yang lazimnya tidak akan memberi kesan buruk.

Hormon estrogen berperanan untuk memelihara tulang dengan mengatur pengangkutan kalsium ke dalam tulang dan mencegah aktivitis penyerapan tulang oleh sel sel osteoklas ( Sel penghancur tulang). Merokok menyebabkan kadar estrogen di dalam badan menurun dan sekaligus memberi impak negatif  kepada kepadatan tulang
Antara punca lain terjadinya osteoporosis ialah:


 • Terlalu kerap makan makanan ringan (junk food) dan kurang mengambil makanan yang mengandungi kalsium.
 • Minum alkohol berlebihan menganggu pembentukan Vitamin D sintesis yang membantu tulang menyerap kalsium
 • Mengambil garam secara berlebihan - Ia menyebabkan peningkatan kehilangan kalsium di dalam urin (air kencing)
 • Tidak mengambil makanan tambahan secara konsisten - nutrien yang badan perlukan tidak dapat diserap dari makanan seharian.Badan memerlukan lebih daripada itu.
 • Mempunyai sejarah keluarga yang menghidap osteoporosis.
 • Berumur lebih daripada 65 tahun lelaki dan wanita.
 • Senaman secara berlebihan.

Cadangan Suplemen Shaklee


Untuk menguatkan tulang serta mengurangkan risiko osteoporosis senaman secara berterusan sangat penting. Ia menjadi lebih efisien dan berkesan jika senaman secara berterusan diiringi dengan pengambilan supplemen tambahan yang sesuai.

1.Ostematrix Shaklee 


Ostematrix Shaklee mengandungi 1000 mg kalsium yang berasaskan sumber semulajadi yang mudah diserap. Setiap tablet kalsium mengandungi 400mg magnesium, 400 iu vitamin D, Boron, mangan, tembaga dan zink.

Antara kebaikan Ostematrix ialah:
 • Menghalang pembentukan tulang yang abnormal. Ia membantu meneutralkan kristal di dalam tulang  dalam keadaan saiz dan bentuk yang betul
 • Mengaktifkan enzim yang membantu dalam pembinaan kepadatan tulang
 • Membantu dalam metabolisma tulang
 • Merangsangkan penyerapan kalsium
 • Membantu mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang dan menguatkannya.

Ketahui maklumat lengkap tentang Ostematrix Shaklee dengan KLIK Keistimewaan Ostematrix Shaklee

2. Vitamin CVitamin C sangat diperlukan untuk pembentukan tulang. Kolagen adalah antara tisu utama di dalam badan. Ia umpama agen pengikat yang akan memastikan semuanya berada di tempat yang betul. Jika level Vitamin C di dalam badan rendah ia akan membuatkan sambungan antara tisu menjadi longgar. Kolagen yang terdapat dalam Vitamin C iaitu proline dan lysine bertindak mengikat tisu tisu tulang dengan lebih baik.

Kekurangan Vitamin C akan menyebabkan 


 • Tulang lebih mudah patah
 • Ikatan tisu di antara tulang menjadi lebih longgar
 • Tiada matrik untuk membina tulang

3. Energizing Soy Protein (ESP)Mengandungi 9 asid amino yang sangat diperlukan oleh badan tapi badan kita tak mampu hasilkannya sendiri. Sesetengah daripada kita cuba untuk mengamalkan pemakanan sihat dan potong mengambilan makanan berlemak tanpa sedar mereka mengabaikan keperluan protin.

Protein berasaskan soya mengandungi genistein dan daidzein. kedua duanya mengandungi aktiviti estrogen yang lemah. Ia sangat sesuai wanita yang menghampiri menopaus. Sebarang simptom menopause mampu dikurangkan.

Kajian menunjukkan Soy Isoflavones (aktiviti estrogen rendah) mampu melewatkan risiko kehilangan tulang. Mengamal protin soya yang mengandungi soy isoflavones menunjukkan 2% peningkatan kepadatan tulang dan mineral di dalam tulang dalam masa yang singkat.

Ketahui maklumat lengkap tentang ESP dengan KLIK Kelebihan ESP Shaklee


4. Zinc Plus
Zinc membantu meningkatkan tindakan vitamin D, yang diperlukan untuk sintesis protein tisu tulang dan pembentukan osteoklas (bangunan) dan osteoblas (pecahan).


ia adalah penting untuk mengembangkan sel-sel baru. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa wanita yang menderita osteporosis mempunyai tahap darah dan tulang zink hingga 30 peratus lebih rendah berbanding wanita yang mempunyai tulang yang sihat.


Cara Untuk Order Set Tulang Sihat.


Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya 

Umi Kalsom >>>> 017-4997159

Atau klik icon di bawah untuk pembelian secara atas talian.Umi Kalsom
017 4997159
Pengedar Shaklee Di Puchong
COD Area : Puchong, Putra Height
FB : Umi Kalsom Awang Hat

2 comments: